AUGUSZTUS 18-20.

A FÚVÓSZENE NAPJA

2017.08.20.
14:00-18:00

Wahl Hungaria színpad

A FÚVÓSZENE NAPJA

A Szent István Napok életében kétévente jelenik meg, immár hagyományként a Fúvószenei Fesztivál, melynek hatalmas sikere volt az elmúlt években. Az idén ismét hatalmas kavalkáddal, fergeteges hangulattal, vérpezsdítő dallamokkal várja Önöket a két mosonmagyaróvári fúvószenekar: a MOFÉM Fúvószenekar Farkas Mihály vezényletével, valamint a Kühne Koncert Fúvószenekar Hernádi Sándor karmesterrel.

 

 

Kühne Koncert Fúvószenekar

A Kühne Fúvószenekar 1949-ben alakult. Tagjai nyugdíjasok, aktív dolgozók, diákok. A zenekar számára fontos a fúvószenei hagyományok ápolása. Továbbá a fúvószenét kedvelő közönség színvonalas szórakoztatása, ezért minden év decemberében adventi, májusban tavaszi koncerttel kedveskednek a város és a térség fúvószenét kedvelő közönségének. Zenéjükkel színesítik a városi rendezvényeket is. Repertoárjukban indulók, polkák mellett világslágerek, filmslágerek, klasszikus zenék, operett slágerek feldolgozásai is megtalálhatók. A zenekar szoros szakmai és baráti kapcsolatot ápol hazai és külföldi zenekarokkal, akikkel évente több alkalommal közös koncerteken, fesztiválokon találkoznak. Az 55 éves jubileum évében (2004-ben) jelent meg első CD lemezük. A Koncert Fúvószenekar nevet 2011-ben érdemelték ki, amelyet 2016 májusában tavaszi koncertjükön szigorú zsűri előtt koncert kategóriában arany, show kategóriában kiemelt arany minősítésekkel sikeresen meg is védtek. Így további 5 éven keresztül viselhetik büszkén a megtisztelő Kühne Koncert Fúvószenekar nevet. A zenekar karmestere és művészeti vezetője: Hernádi Sándor, a zenekar elnöke: Vámos Gábor.

 

 

Stadtkapelle Bopfingen (Németország)

A németországi (Baden-Württemberg tartomány) Bopfingen város fúvószenekara. A zenekar elnöke: Hermann Bayer, karmester: Klaus-Peter Enßlin. A zenekar 1886-ban alakult. Tagjaik nyugdíjasok, aktív dolgozók, diákok. Repertoárjukban hagyományos fúvószenei darabok (indulók, polkák, keringők) mellett modernebb stílusú feldolgozások is megtalálhatóak. Városi ünnepélyek mellett évente adventi koncerttel kedveskednek a fúvószenét kedvelő közönségüknek,valamint minden év július első hétvégéjén megrendezik legnagyobb rendezvényüket, az Ipfmesse-t. A Kühne Koncert Fúvószenekarral már több mint 10 éve jól működő baráti kapcsolat ápolnak.

 

 

MOFÉM Fúvószenekar

A 68 éves MOFÉM Fúvószenekar Paulusz Béla nagy tehetségű katonazenész irányításával 1949-ben jött létre. A több nagy hírű előd után 1977-ben Farkas Mihály karmester vette át a zenekar vezetését, aki 40 év után idén adta át a karmesteri pálcát Kovács Tamás Józsefnek. Az együttes repertoárja az évek során sokat változott, igazodott az igényekhez: a hagyományos fúvószenekari indulók, polkák, keringők mellett operett részletekkel, filmslágerekkel, modern zenei feldolgozásokkal is bemutatkozik a zenekar.

 

Négy alkalommal nyertek Ezüst Lant Diplomát, 1989-ben Aranydiplomát, 2007-ben Vasas Művészeti Díjjal jutalmazták a zenekart. Gyakori fellépői a helyi, hazai és külföldi rendezvényeknek. 2014-ben nagy sikerű koncerttel ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját.

 

 

Myjava Fúvószenekar (Szlovákia)

 

A myjavai szlovák fúvószenekar ebben az évben ünnepli alakulásának 77. évfordulóját. A zenekar a myjavai “Armatúra” gyár mellet kezdett el működni. Ma a városi kultúrházban próbálnak és muzsikálnak. A zenekar vezetésével hosszú időn keresztül Jaroslav Tomaník foglalkozott. Ma a zenekar vezetője Blaho János, karmestere Blaho Péter. Szlovákián kívül Magyarországon, Ausztriában, Csehországban koncerteznek. Ma a zenekarnak 18, többnyire idősebb tagja van. Az együttes a MOFÉM zenekarral már 40 éve tart fenn zenei, baráti, sőt családias kapcsolatot.

 

 

További rendezvények a helyszínen:

HÓRIHORGAS MULATTATÓK – GÓLYALÁBAS LOVAGI VIADAL

Az előadás során a gólyalábas lovagok megküzdenek a királylány kegyeiért, aki rendszerint a közönség soraiban találtatik meg… Az előadás előtt a téb-láb járókelők igényes szórakoztatása végett látványos gólyalábas, élőzenés, a kikiáltó szavaival ékesített utcai felvonulás, amolyan VÁSÁRI HÖKKENTÉS történik, ami egy látványos gólyalábas utcai zenés, mutatványos felvonulás, interaktív vásári komédiázás lesz gólyalábas lovagokkal, hatalmas zászlókkal, […]
Tovább

BERECZKI ZOLTÁN ÉLŐ KONCERTJE

Az EMeRTon-díjas színész és énekes életét gyerekkorától kezdve meghatározza a zene. Két évig dobolt, hegedült és két évig a Magyar Rádió Gyermekkórusában is énekelt. Középiskolás korában került Toldy Mária énektanárhoz, aki már a legelső meghallgatás után felvette. 2001-ben végezte el tanulmányait a Színház és Filmművészeti Főiskola operett-musical tanszakán. Ez az év meghatározó volt az énekes […]
Tovább

A MOSON BIG BAND ÉS HORVÁTH MEGGIE KONCERTJE

A Moson Big Band több mint egy évtizede rangos résztvevője Mosonmagyaróvár zenei életének. Hernádi Sándor a Mosonyi Mihály Zeneiskola egykori tanítványaiból, tanáraiból hozta létre a swing hagyományait ápoló együttesét.   Nagy sikerrel szerepel a zenekar a városi, térségi eseményeken, de állandó meghívottja a Savaria Fesztiválnak is. Sikerrel szerepeltek országos eseményeken és Erdélyben is. Minden év […]
Tovább